Zorg

Iedereen in Nederland is wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Voor meer informatie hierover wijzen we u graag door naar het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel. Een zorgverzekering dekt een deel van de kosten die u maakt voor zorg. Denk bijvoorbeeld aan in geval van ziekte. Een zorgverzekering wordt wel verplicht vanuit de overheid, maar wordt niet aangeboden vanuit de overheid. Wel wordt er toezicht gehouden op de zorgmarkt door de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza). Deze organisatie controleert de polissen en prijzen van de zorgverzekeraars en of zij zich houden aan de opgestelde regels. Ten slotte, beslist de minister van Volksgezondheid over wat er in het basispakket zit.

Zorgverzekeraar

Een zorgverzekeraar is dus een commerciële instelling. Er zijn in Nederland twee zorgverzekeraars zonder oog op winst, dit zijn VGZ en Unive. Naast deze organisaties zijn er slechts negen grote zorgverzekeraars op te noemen, namelijk: VGZ, Achmea Groep, Menzis, ASR, CZ, Eno, ONVZ, DSW en Zorg en Zekerheid. Alle andere verzekeraars vallen onder één van deze negen grote aanbieders. Ontdek het hieronder.

VGZ

Univé, VGZ, IZZ, IZA, UMC Zorgverzekeringen, Besured, De Goudse, United Consumers, Trias, Promovendum, National Academic, Aevitea, ZEKUR, Bewuzt en IAK Verzekeringen.

Achmea Groep

Zilveren Kruis Achmea, Interpolis, Pro Life, FBTO, De Friesland, Avéro Achmea, Kiemer, ZieZo, Ik!, YouCare, IAK, Aevitea, C4me en OZF Achmea.

Menzis

Menzis, HEMA, Azivo, PMA en AnderZorg.

ASR

ASR, Ditzo, De Amersfoortse en Aevitea.

CZ

CZ, CZ Direct, Ohra en Delta Lloyd.

Eno

Salland, Salland ZorgDirect, Energiek en HollandZorg.

ONVZ

ONVZ, VvAA en PNOzorg.

DSW

DSW, InTwente en Stad Holland.

Zorg en Zekerheid

Zorg en Zekerheid en AZVZ.

 

Uw zorgverzekering is dus als het ware een merk van één van deze negen verzekeringsmaatschappijen. Desalniettemin zijn al deze merken verschillend in opbouw. Ze hebben namelijk verschillende contracten met zorgaanbieders, diverse prijzen en een andere doelgroep. Juist om die reden is het verstandig om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Let wel op, want u kunt maar één keer per jaar overstappen van zorgverzekeraar. Er zijn een paar uitzonderingen: scheiding, als men 18 jaar wordt of als u na lange tijd terug uit het buitenland komt.

Assurantieweb.nl 2023 | Sitemap Partners | Privacy & Disclaimer |