Zorgverzekering

Zorgverzekering

Een zorgverzekering wordt ook wel een basisverzekering genoemd. Het is een ziektekostenverzekering die voor iedereen in Nederland verplicht is. Deze zorgverzekering gaat over de noodzakelijke genezing omtrent de gezondheid. Een zorgverzekering kent zowel een verzekering- als een acceptatieplicht. Iedereen moet zich namelijk verzekeren en de verzekeringsmaatschappij is verplicht de verzekeringnemers te accepteren voor deze basisverzekering. Deze basisdekking is door de overheid voor u bepaald. Het basispakket is dan ook bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Wel kunt u bij zorgverzekeraars kiezen uit diverse soorten polissen.

Voor wie is het verplicht?

Zoals net al aangegeven zijn Nederlandse ingezeten verplicht om een zorgverzekering uit te kiezen. Hieronder vallen ook de arbeiders die werkzaam zijn in het buitenland voor een Nederlandse ambassade of overheid, buitenlandse werknemers die in dienst zijn in Nederland en bemanning van schepen en dergelijke, die de thuishaven in Nederland hebben. Op het moment dat u verplicht verzekerd bent door de AWBZ, dan bent u ook verplicht verzekerd voor de zorgverzekering. Voor grensarbeiders daarentegen geldt het land van de belasting.

Wat als u zich niet verzekerd?

Iedereen móet een basisverzekering afsluiten. Als u dit niet doet, dan krijgt u een boete van 130% van de nominale premie. Deze premie is de richtpremie, die vastgesteld is door het Ministerie. Daarbij kunt u zelfs achteraf een boete krijgen als het blijkt dat u een bepaalde periode geen zorgverzekering heeft gehad. Het is dus van belang dat u altijd een zorgverzekering heeft.

Waar moet u op letten bij het afsluiten?

Zoals eerder aangegeven is het basispakket bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Toch zijn er wel verschillen tussen de diverse polissen. Veel van de zorgverzekeraars hebben drie verschillende polissen die gekoppeld zijn aan het basispakket. Dit worden ook wel natura polissen en restitutie polissen genoemd. Hierdoor kan het voorkomen dat een behandeling wellicht niet voor 100% vergoed wordt door de zorgverzekeraar, omdat zij geen contract hebben met het ziekenhuis. Als u kiest voor een zorgverzekering met beperkte opties, is het verstandig om op voorhand te checken of het ziekenhuis bij u in de buurt gecontracteerd is.

 

Terug naar het overzicht
Assurantieweb.nl 2023 | Sitemap Partners | Privacy & Disclaimer |